Υγιεινή για να μη σας κοπεί η όρεξη

Δε φαίνονται, αλλά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα: τα μικρόβια. Γι’ αυτό ... πλένετε τα χέρια σας.

Πλένετε τα χέρια σας:

με σαπούνι και ζεστό νερό

τρίψτε το σαπούνι από τις 2 πλευρές των χεριών

ανάμεσα στα δάχτυλα και γύρω από τα νύχια

ξεβγάλτε με άφθονο ζεστό νερό

σκουπίστε με καθαρή πετσέτα ή στεγνωτήριο.

Δεκάλογος ασφαλείας τροφίμων

  1. Να επιλέγονται προσεκτικά τα τρόφιμα που αγοράζονται.
  2. Τα τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά πρέπει να πλένονται και να καθαρίζονται σχολαστικά.
  3. Να μαγειρεύονται στις σωστές θερμοκρασίες.
  4. Να μην έρχονται σε επαφή ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα.
  5. Τα μαγειρεμένα τρόφιμα, μέχρι να καταναλωθούν, πρέπει να διατηρούνται είτε πάνω από τους 63°C είτε κάτω από τους 8°C.
  6. Τα μαγειρεμένα τρόφιμα πρέπει να καταναλώνονται αμέσως (το πολύ μέσα σε 1-2 ημέρες).
  7. Να χρησιμοποιούνται κατάλληλες θερμοκρασίες ξαναζεστάματος.
  8. Να είναι καθαρές όλες οι επιφάνειες της κουζίνας και τα διάφορα σκεύη που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα.
  9. Τα χέρια να πλένονται καλά και συχνά.
  10. Να προστατεύονται τα τρόφιμα από έντομα, τρωκτικά και άλλα ζώα.

 

Το νερό

Το νερό είναι απαραίτητο στοιχείο της ζωής και συστατικό του σώματος μας. Είναι το καλύτερο στοιχείο για να ξεδιψά ο οργανισμός μας και να αναπληρώνει την υγρασία που έχασε. Εκτός από αυτά, το νερό έχει ευρεία χρήση κατά την επεξεργασία των τροφίμων.

Χαρακτηριστικά και προδιαγραφές "πόσιμου νερού".

Πρέπει δηλαδή:

 

Οι παραπάνω πληροφορίες είναι από την ιστοσελίδα:Ασφάλεια Τροφίμων (ΙΝΚΑ/Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας)

 

Περιεχόμενα

Αρχική σελίδα
Διατροφή και σχολείο
Ομάδες τροφίμων
Πυραμίδα τροφίμων
Μεσογειακή διατροφή
Ασφάλεια τροφίμων
Υγιεινές επιλογές
Υγιεινή
Έρευνα:Διατροφικές συνήθειες
Το τραγούδι της διατροφής
Παροιμίες
Γλωσσοδέτες-Αινίγματα
Ποιήματα μαθητών
Συμβουλές
Παραδοσιακές Συνταγές
Σύνδεσμοι
Ονόματα μαθητών