ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η αψίδα του Γαλέριου, Νότιος Πεσσός, Βόρεια όψη, Ζώνη 18η

Pietas Augustorum


Ζώνη 17 Ζώνη 18 Ζώνη 19

Νότιος πεσσός, όψεις:

Νότια
27καμάρα27
28καμάρα28
Δυτικά
20καμάρα20
21καμάρα21
22καμάρα22
23καμάρα23
Βόρεια
16καμάρα16
17καμάρα17
18καμάρα18
19καμάρα19
Ανατολικά
15καμάρα15
24καμάρα24
25καμάρα25
26καμάρα26

Πρόκειται για μια θριαμβική παράσταση, που σκοπός ήταν να εξαρθεί με επίσημο και πανηγυρικό τρόπο η ομόνοια και η ενότητα των ηγεμόνων της Τετραρχίας. Στο κέντρο της σύνθεσης παριστάνονται καθιστοί οι δύο Αύγουστοι και δίπλα τους όρθιοι οι δύο Καίσαρες. Αριστερά καθιστός είναι ο Διοκλητιανός με όρθιο δίπλα του τον Γαλέριο και δεξιά καθιστός είναι ο Μαξιμιανός με όρθιο δίπλα του τον Κωνστάντιο. Πίσω και ανάμεσα από τους Αύγουστους και τους Καίσαρες εικονίζονται δύο φτερωτές νίκες που στεφανώνουν τους Αύγουστους. Από κάτω, μέσα σε κόγχες, δηλώνονται προσωποποιημένοι οι ποταμοί Τίγρης και Ευφράτης. Δεξιά και αριστερά από τους ηγεμόνες βρίσκονται δύο γυναικείες μορφές σε στάση ικεσίας που αντιπροσωπεύουν τη Μεσοποταμία και την Αρμενία, που ελευθερώθηκαν από τον περσικό ζυγό. Οι ηγεμόνες τείνουν προς αυτές το δεξί τους χέρι, δείχνοντας τη συμπάθειά τους προς τις ελεύθερες πια επαρχίες (Pietas Augustorum) Τα υπόλοιπα πρόσωπα που περιβάλλουν την πανηγυρική τούτη σκηνή είναι θεότητες και συμβολικές προσωποποιήσεις: Δεξιά εικονίζονται ο Ζευς, ο Άρης, η Virtus Augustus, η Γαία και η Τύχη. Αριστερά εικονίζονται η Concordia Imperii, η Άρτεμη, η Virtus Exercitus, η Ίσιδα, ο Ωκεανός και η Θέτιδα.

Περάστε τον δείκτη πάνω από την εικόνα, για να εντοπίσετε τις μορφές.

Τμηματική παρουσίαση

Στο αριστερό άκρο της ζώνης εικονίζονται θεότητες και συμβολικές προσωποποιήσεις.
Από αριστερά όρθιοι: η Concordia Imperii, η Άρτεμη, η Virtus Exercitus και η Ίσιδα. Κάτω ο Ωκεανός και η Θέτιδα.

Αψίδα Γαλέριου 18α

Η καθιστή μορφή είναι του αύγουστου Διοκλητιανού και η όρθια του καίσαρα Γαλέριου. Και οι δύο τείνουν το δεξί χέρι τους προς την γονατιστή στα αριστερά σε στάση ικεσίας Αρμενία. Ανάμεσα στον Διοκλητιανό και τον Γαλέριο μια Νίκη στεφανώνει τον Διοκλητιανό. Κάτω από τον Διοκλητιανό σε κόγχη εικονίζεται προσωποποιημένος ο ποταμός Τίγρης.

Η καθιστή μορφή είναι του αύγουστου Μαξιμιανού και η όρθια του καίσαρα Κωνστάντιου. Και οι δύο τείνουν το δεξί χέρι τους προς την Μεσοποταμία που παριστάνεται γονατιστή κάτω δεξιά.
Πίσω και ανάμεσά τους Νίκη στεφανώνει τον Μαξιμιανό.
Κάτω από τον Μαξιμιανό σε κόγχη εικονίζεται προσωποποιημένος ο ποταμός Ευφράτης.

Αψίδα του Γαλέριου, ζώνη 18γ

Στη δεξιά άκρη της ζώνης παριστάνονται ο Δίας, ο Άρης, η Virtus Augusta, η Γαία και η Τύχη.

Αψίδα Γαλέριου, ζώνη 18δ