ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ

Ανατολική ζωφόρος, λίθος IV



 

Εικονίζονται 4 όρθιες ανδρικές μορφές (20, 21, 22, 23) που στηρίζονται σε ραβδιά και μάλλον δε συμμετέχουν στην πομπή. Σύμφωνα με την επικρατέστερες απόψεις είναι ή επώνυμοι ήρωες ή αξιωματούχοι που δέχονται την πομπή. Οι επόμενες μορφές (24, 25, 26, 27) που κάθονται σε δίφρους είναι θεοί του Ολύμπου. Πρώτος κάθεται ο Ερμής και ακολουθούν ο Διόνυσος, η Δήμητρα με τη δάδα και ο Άρης. Οι ελαφρώς υψηλότεροι δίφροι του Διόνυσου και του Άρη προσδίδουν μια αίσθηση βάθους.

Ο Ερμής (24), γυμνός από τη μέση και πάνω, με τη χλαμύδα του να καλύπτει το κάτω μέρος του κορμού και τον πέτασο στα γόνατα κάθεται στραμμένος προς την πομπή. Στο δεξί του χέρι, που ακουμπάει στο γόνατο του αριστερού του ποδιού, πρέπει να κρατούσε κηρύκειο που ήταν πρόσθετο μεταλλικό. Φοράει κρηπίδες.

Ο Διόνυσος (25) φορά ιμάτιο που καλύπτει το κάτω μέρος του κορμού. Είναι γυρισμένος σε αντίθετη φορά από τον Ερμή, στρέφει όμως το πάνω μέρος του κορμού του κατενώπιον και το κεφάλι του προς τα αριστερά σε μια πλήρη περιστροφή και ακουμπάει τον δεξιό του αγκώνα στην ωμοπλάτη του Ερμή. Στο υψωμένο αριστερό χέρι του πρέπει να κρατούσε το άλλοτε ζωγραφιστό σύμβολό του, πιθανόν θύρσο.

Αντικριστά στον Διόνυσο κάθεται ελαφρώς σκυμμένη προς τα μπρος η Δήμητρα (26), φορώντας πέπλο με απόπτυγμα και κόλπο. Οι κνήμες της βρίσκονται ανάμεσα στα πόδια του Διονύσου. Κρατάει δάδα στο αριστερό της χέρι, ενώ το δεξί της ακουμπά στο πρόσωπο σε μια χειρονομία θλίψης, εξαιτίας της αρπαγής της κόρης της από τον Πλούτωνα.

Ακολουθεί ο Άρης (27) να κάθεται ανέμελος, κρατώντας με τα δυο του χέρια το γόνατο του δεξιού λυγισμένου ποδιού. Το προτεταμένο αριστερό του πόδι πρέπει να ακουμπά πάνω σε βράχο, άλλοτε ζωγραφιστό. Στη φτέρνα του αριστερού του ποδιού διακρίνεται τμήμα δόρατος που θα συνεχιζόταν ζωγραφιστό πίσω από τον δεξιό ώμο του θεού.

(Βρετανικό Μουσείο, 1816,0610.18)

 

Ανατολική ζωφόρος, 4

 

Ανατολική ζωφόρος, 4

 

Ανατολική ζωφόρος, 4

Πηγή: Λονδίνο, Βρετανικό Μουσείο, 1816,0610.18 δεσμός