ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΑ
Κλασική Αγγειογραφία

Πολύγνωτος, Κώμος


 

Στάμνος ύψος 43 εκ., 450 - 440 π.Χ., University Museums, University of Mississippi, 1977.3.96

 

Όψη α΄ Στα αριστερά ένας ψηλός γενειοφόρος άνδρας, σε κατατομή κοιτά προς τα δεξιά. Φοράει ιμάτιο, και κατευθύνεται προς τα εμπρός, υποστηρίζοντας μια νέα που παίζει δίαυλο. Σύμφωνα με την επιγραφή είναι ο Δημόνικος. Η νέα με το δίαυλο έχει στο κεφάλι μια διακοσμημένη ταινία και φοράει ιωνικό χιτώνα. Γέρνει προς τα πίσω, στο γενειοφόρο άντρα. Σύμφωνα με την επιγραφή είναι η Κλεοπάτρα. Στη συνέχεια ακολουθεί χορεύοντας ένα γυμνός νέος, με μανδύα που κρέμεται από τον αριστερό ώμο. Με το αριστερό του χέρι κρατάει ένα μεγάλο κρατήρα που τον ακουμπά στο ανασηκωμένο αριστερό του πόδι. Σύμφωνα με την επιγραφή είναι ο Εύθιππος. Δεξιά στέκεται ένας γενειοφόρος άνδρας που στρέφεται προς τα αριστερά. Φοράει πάνω από τους ώμους του μανδύα. Από το αριστερό του χέρι κρέμεται μια βάρβιτος. Σύμφωνα με την επιγραφή είναι ο Καλλίμαχος.

 

Πολύγνωτος

 

Στη β' όψη του αγγείου εικονίζονται τρεις νέοι που κατευθύνονται προς τα δεξιά. Ο πρώτος στα αριστερά κρατάει ένα σκύφο στο αριστερό του χέρι. Το δεξί του χέρι είναι κρυμμένο κάτω από το ιμάτιό του. Ο μεσαίος, με ιμάτιο τυλιγμένο γύρω από τη μέση του και ριγμένο πάνω στο αριστερό του χέρι, κρατάει στο αριστερό του χέρι κρατά ένα πυρσό. Ο τρίτος της παρέας στρέφεται προς τους άλλους δύο, σηκώνοντας το δεξί του χέρι. Φοράει το ιμάτιό του όπως και ο μεσαίος.

Χαρακτηριστική είναι η απόδοση του βηματισμού και των τριών. Με τις μικροδιαφορές αποτυπώνεται η συνέχεια στην κίνηση του ποδιού.

 

 

Πηγές: Perseus δεσμός