ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΑ
Κλασική Αγγειογραφία

Ζωγράφος της Νέκυιας, Ο Ηρακλής στον Κάτω Κόσμο, (επώνυμο αγγείο)


 

Καλυκόσχημος κρατήρας ύψος 39,7 εκ., 450-440 π.Χ., Νέα Υόρκη, met, 08.258.21

 

Στην πάνω ζώνη του αγγείου παριστάνεται ο τελευταίος άθλος του Ηρακλή, που κατέβηκε στον Κάτω Κόσμο, για να φέρει τον Κέρβερο. Εκεί συνάντησε τον Πειρίθοο και τον Θησέα. Και τον Θησέα κατάφερε να τον αποσπάσει από το κάθισμά του κι έτσι να τον πάρει μαζί του στον Πάνω Κόσμο, με τον Πειρίθοο όμως δεν τα κατάφερε.

 

Στα αριστερά διακρίνεται ο Άδης και ακολουθούν ο Πειρίθους και ο Θησέας. Ακολουθεί ο Ηρακλής με το ρόπαλο, το τόξο του και τη λεοντή μαζί με τον Ερμή που τον συνοδεύει στο ταξίδι του στον Άδη. Στο τέλος ο Μελέαγρος.

Στην κάτω ζώνη η Άρτεμη και ο Απόλλων σκοτώνουν τον Τιτυό, που με ένα βέλος στο στήθος του γέρνει προς τα πίσω. Στη σκηνή παρευρίσκεται και η Λητώ, η μητέρα του Απόλλωνα και της Άρτεμης. Για τον Τιτυό και την τιμωρία του μπορείς να διαβάσεις εδώ.

 

Ζωγράφος της Νέκυιας

 

Στην πάνω ζώνη της β' πλευράς εικονίζονται διάφορες μορφές στον Άδη. Από αριστερά διακρίνονται ένας νέος, ο Ελπήνορας, ο Αίαντας, ο Παλαμήδης και δεξιά καθιστή η Περσεφόνη. Στην κάτω ζώνη σκηνή από τη Γιγαντομαχία. Αριστερά ο Ερμής με πέτρα στο χέρι, στο κέντρο ο Δίας με τον κεραυνό και δεξιά γίγαντας με πέτρα επίσης στο χέρι.

 

Ζωγράφος της Νέκυιας

 

Πηγές: Classical Art Research Centre and the Beazley Archive δεσμός, Νέα Υόρκη, met δεσμός