ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

Υπερείδης (390-322 π.Χ.)


 

 

 

 

Έκδοση για μαθητική χρήση: Υπερείδης, βιογραφία

 

Υπερείδης

Πηγή: Βικιπαίδεια

O Υπερείδης (390-322 π.Χ.), Αθηναίος λογογράφος και πολιτικός, υπήρξε μαθητής του Ισοκράτη και ίσως του Πλάτωνα. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με την πολιτική και αναδείχθηκε σε έναν από τους ηγέτες της αντιμακεδονικής παράταξης. Μετά την επικράτηση των Μακεδόνων επί των Αθηναίων στην Κραννώνα της Θεσσαλίας (322 π.Χ.), συνελήφθη στην Αίγινα και θανατώθηκε με φρικτά βασανιστήρια, με διαταγή του Αντιπάτρου.

 

Με το όνομά του έχουμε αποσπάσματα από 6 λόγους. Από αυτούς οι 4 είναι αγορεύσεις για λογαριασμό πελατών. Στο μεγαλύτερο μέρος του διασώθηκε μόνο ο Ὑπέρ Εὐξενίππου απολογία. O Ευξένιππος ήταν ύποπτος για φιλομακεδονικές διαθέσεις και υπόλογος για κακή συμπεριφορά. Σημαντικότερος όλων είναι ο Ἐπιτάφιος, τον οποίο ο ρήτορας απήγγειλε υπέρ των νεκρών του Λαμιακού πολέμου (322 π.Χ.). O λόγος του Υπερείδη εμπεριέχει πολυάριθμες μεταφορές και παρομοιώσεις, ενώ το ύφος του διακρίνεται για τα ευφυολογήματα (= έξυπνα αστεία), την ειρωνεία και τον σαρκασμό.

 

 

 

Έργα του Υπερείδη στη Βικηθήκη

Αποσπάσματα από έργα του Υπερείδη με μετάφραση στις Ψηφίδες

 

Πηγή: Ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας, Α', Β' Γ' Γυμνασίου, Αναστάσιος Στέφος, Εμμανουήλ Στεργιούλης, Γεωργία Χαριτίδου, ΟΕΔΒ, Αθήνα, εκδ. Β, 2007 δεσμός