ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΑ
Αρχαϊκή Αγγειογραφία, Ερυθρόμορφη

Ζωγράφος του Τήλεφου, Ο Τήλεφος στο παλάτι του Αγαμέμνονα (επώνυμο αγγείο)


 

Κύλικα, ύψος 11,4 εκ., διάμετρος 33 εκ., περίπου 470-460 π.Χ., Βοστόνη, mfa 98.931

 

Στο μετάλλιο εικονίζονται δύο αντρικές μορφές μπροστά σε κτίριο, όπως υποδηλώνεται από τον κίονα. Δεξιά κάθεται σε βράχο αντρική μορφή με χιτωνίσκο, χλαμύδα και πέτασο, έχοντας στηρίξει το κεφάλι του στα δεξί του χέρι που είναι διπλωμένο και ακουμπά στο γόνατο. Στους αστράγαλους διακρίνονται δεσμά (;). Αριστερά του κίονα στέκεται όρθιος δεύτερος άντρας κοιτώντας προς τα κάτω. Φοράει πίλο, χιτωνίσκο, χλαμύδα και κρατάει δύο δόρατα. Η καθιστή μορφή ταυτίζεται με τον Τήλεφο και η όρθια με τον Τεύθρα ή τον Παρθενοπαίο. Επίσης οι μορφές ταυτίζονται είτε με τον Οδυσσέα και τον Αχιλλέα είτε με τον Θησέα και τον Πειρίθοο.

Για τον Τήλεφο διάβασε εδώ.

 

Ζωγράφος του Τήλεφου

 

Στη μια πλευρά της εξωτερικής όψης έξω από κτίριο κάθεται πάνω σε βωμό ο Τήλεφος. Δεξιά του Τήλεφου ένας γέροντας (ο Κάλχας;) κρατώντας το ραβδί του συζητά με τον Τήλεφο που του δείχνει προς τα αριστερά του.  Πίσω από τον γέροντα τρέχει κρατώντας δόρυ μια αντρική μορφή. Δεξιά του Τήλεφου ένας άντρας (ο Αχιλλέας;) τραβά το σπαθί από τη θήκη του. Πίσω του ένας ακόμη άντρας.

 

Ζωγράφος του Τήλεφου

 

Στην άλλη πλευρά εικονίζονται πέντε άντρες. Στο κέντρο κάθεται γενειοφόρος άντρας (ο Αγαμέμνων;) και έχοντας γυρίσει προς τα πίσω συζητά με κάποιον που αποχωρεί (ο Οδυσσέας;).

 

Ζωγράφος του Τήλεφου

 

Πηγές: Βοστόνη, mfa δεσμός, Classical Art Research Centre and the Beazley Archive δεσμός, Perseus δεσμός