ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΑ
Αρχαϊκή Αγγειογραφία, Μελανόμορφη - Ύστερη Κορινθιακή

Ο Ηρακλής σώζει την Ησιόνη


 

Κιονωτός κρατήρας ύψος 31 εκ. 570 - 550 π.Χ., Βοστόνη, Μουσείο Καλών Τεχνών, 63.420

 

Ένας ηνίοχος στα άσπρα οδηγεί το άρμα του προς τα αριστερά· το άρμα σέρνουν ένα άσπρο άλογο και τρία μαύρα. Ο Ηρακλής, στο κέντρο, είναι στραμμένος προς τα δεξιά, προς το κήτος, έχοντας το τόξο του τεντωμένο και τοξεύοντας το κήτος. Δίπλα στον Ηρακλή, στραμμένη προς το κήτος, στέκεται η Ησιόνη, φορώντας έναν κεντημένο χιτώνα. Τα χέρια της, το πρόσωπό της και τα πόδια της είναι βαμμένα άσπρα. Δεξιά προβάλλει από μια μαύρη τρύπα το κήτος, με τη γλώσσα του να προεξέχει από το στόμα και με πολλά δόντια.

Σύμφωνα με τον μύθο η Ησιόνη ήταν κόρη του βασιλιά της Τροίας Λαομέδοντα. Επειδή ο Λαομέδοντας αρνήθηκε να πληρώσει τη συμφωνημένη αμοιβή στον Απόλλωνα και τον Ποσειδώνα για το χτίσιμο των τειχών της Τροίας, οι θεοί θύμωσαν και του έστειλαν ένα θαλάσσιο τέρας, κήτος, που καταβρόχθιζε τους κατοίκους. Το μαντείο απάντησε στην ερώτηση του Λαομέδοντα ότι πρέπει να προσφερθεί στο τέρας η Ησιόνη. Την έδεσαν και περίμεναν. Την κατάλληλη στιγμή έφτασε ο Ηρακλής, σκότωσε το κήτος, αφού πρώτα συμφώνησε με τον Λαομέδοντα να του δώσει ως αμοιβή τα άλογά του. Τελικά ο Λαομέδοντας αρνήθηκε να πληρώσει την αμοιβή, γι' αυτό και ο Ηρακλής μετά από πολλά χρόνια, αφού οργάνωσε εκστρατεία εναντίον της Τροίας, την κατέλαβε. Ο πρώτος που ανέβηκε στο τείχος ήταν ο Τελαμώνας και ο Ηρακλής ως ανταμοιβή του έδωσε για γυναίκα την Ησιόνη.

Στην άλλη πλευρά του αγγείου οκτώ άντρες με ιμάτια προχωρούν προς τα αριστερά. Προπορεύεται μια γυναίκα με άσπρο χιτώνα, παίζοντας αυλό.

Στην κάτω ζώνη εικονίζονται σειρήνες, γρύπες, ιπτάμενα πουλιά, υδρόβια πουλιά και πετεινοί.

 

Ηρακλής-Ησιόνη, Μελανόμορφη, Ύστερη κορινθιακή

 

Ηρακλής-Ησιόνη, Μελανόμορφη, Ύστερη κορινθιακή