ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΑ
Αρχαϊκή Αγγειογραφία, Ερυθρόμορφη

Παναίτιος - Ονήσιμος, Ηρακλής - Αμαζόνες


 

Κύλικα ύψος 8,3 εκ., διάμετρος 23,1 εκ., διάμετρος εσωτερικού 15,9 εκ., 510-500 π.Χ., Λονδίνο, Βρετανικό Μουσείο Ε45 / 1836,0224.101

 

Στο εσωτερικό δύο Αμαζόνες τρέχουν προς τα αριστερά με τον ίδιο βηματισμό. Η αμαζόνα στο βάθος, με την επιγραφή ΘΕΡΟ, είναι τοξότης. Φοράει εφαρμοστό παντελόνι με σακάκι και στο κεφάλι θολωτό καπέλο. Κρατάει στο ένα της χέρι βέλος και στο άλλο σκυθικό τόξο η χορδή του οποίου περνάει λανθασμένα και από το σώμα της άλλης Αμαζόνας. Στη μέση της κρέμεται η φαρέτρα. Η δεύτερη Αμαζόνα, στο πρώτο επίπεδο, με την επιγραφή H]I[Γ]OLVTE παρουσιάζεται ως οπλίτης με θώρακα, περικνημίδες, χαλκιδικό κράνος και ασπίδα στην οποία εικονίζεται φτερωτό δελφίνι.

Στο εξωτερικό εικονίζεται ο Ηρακλής (HEPΑΚLEΣ ) με ρόπαλο στο χέρι ορμάει ενάντια σε μια Αμαζόνα πεσμένη στο έδαφος που προσπαθεί να τραβήξει το σπαθί της, ενώ ο Ηρακλής την εμποδίζει πιάνοντάς της το χέρι. Η Αμαζόνα φοράει κοντό χιτώνα, θώρακα, περικνημίδες και κράνος αθηναϊκού τύπου. Κρατάει ασπίδα με τέσσερις φτερούγες σε σχήμα σταυρού. Δίπλα της η επιγραφή ΑΝΔΡΟΜΑ+Ε. Αριστερά μια άλλη Αμαζόνα με παρόμοια αμφίεση κατευθύνεται προς τα αριστερά με το δόρυ στον ώμο και την αιχμή του προς τα πίσω. Διακρίνεται η επιγραφή ΗΙΓΟ. Δεξιά μια τρίτη Αμαζόνα ετοιμάζεται επιτίθεται έχοντας το δόρυ στο ύψος του ώμου. Στη β' όψη μια Αμαζόνα (ΚALI) κατευθύνεται αριστερά, κοιτώντας πίσω προς τη μεσαία Αμαζόνα-τοξότη. Δεξιά μια τελευταία Αμαζόνα (ΕVOΓE) με την αμφίεση οπλίτη.

 

Παναίτιος - Ονήσιμος

 

Παναίτιος - Ονήσιμος

 

Παναίτιος - Ονήσιμος

 

Πηγές: Βρετανικό Μουσείο δεσμός