Θρησκευτικός συγκρητισμός. Σε ποιους λόγους οφείλεται η ανάμειξη θρησκευτικών πεποιθήσεων και η εμφάνιση νέων λατρειών στην ελληνιστική εποχή;

© Εύη Πεπέ, Φιλόλογος   αρχική   ιστορία

Συμπλήρωσε τα κενά επιλέγοντας την κατάλληλη λέξη από την αναδυόμενη λίστα.
Η εξάπλωση του Ελληνισμού και η ανάμειξή του με τους λαούς της Ανατολής είχε συνέπειες και στη θρησκεία. Οι συνθήκες ευνοούσαν την των θρησκευτικών πεποιθήσεων και παράλληλα την εμφάνιση νέων .
Λόγοι περισσότερο κοινωνικοί και , παρά καθαρά πνευματικοί, δηλαδή , συνέβαλαν στη διαμόρφωση νέων θρησκευτικών πεποιθήσεων. Οι , θέλοντας να εδραιώσουν την κυριαρχία τους και να γίνουν αποδεκτοί από τους τους, συνεργάστηκαν με τα τοπικά και τοπικές δοξασίες και λατρείες. Από την άλλη πλευρά, η που είχαν δημιουργήσει οι συνθήκες της ζωής, οδήγησαν τον απλό πολίτη στην αναζήτηση έντονων συγκινήσεων μέσω της θρησκείας και στην καλλιέργεια της ελπίδας για μια καλύτερη «» μετά το θάνατο. Έτσι, εκτός από τις παραδοσιακές λατρείες, επικράτησαν κυρίως λατρείες με χαρακτήρα, όπως τα μυστήρια, οι τελετές και τα μυστήρια της , του και της . Παράλληλα, δημιουργήθηκαν και καινούργιες, όπως συνέβη με τη λατρεία του . Ήταν θεός αντίστοιχος με τον αλλά με ιδιότητες και άλλων θεοτήτων του Ολυμπιακού πανθέου. Τη λατρεία του επέβαλε στην Αίγυπτο ο . Αργότερα, τον 3ο αι. π.Χ. έγινε αποδεκτή η λατρεία του Σάραπη σε πολλές πόλεις του ελλαδικού χώρου και σε νησιά του Αιγαίου. Η τεχνητή αυτή συνένωση ποικίλων θρησκευτικών δοξασιών και η διαμόρφωση νέων λατρειών είναι γνωστή με τον όρο θρησκευτικός .